Gevel 2020 biedt meer inspiratie dan ooit
Javascript is uitgeschakeld

Gevel 2020 biedt meer inspiratie dan ooit

Geplaatst: 09-01-2020
Gevel 2020 biedt meer inspiratie dan ooit

Van 28 tot en met 30 januari staat AHOY Rotterdam in het teken van ontwerp en engineering van de gebouwschil. Met dit jaar een groot aantal vernieuwingen. Zoals drie baanbrekende architectenbureaus die het hoofdpodium vullen, paviljoens met duurzame experimenten, en een hackathon over de Rotterdamse metrolijn.

Architecten, adviseurs, opdrachtgevers en (gevel)bouwers ontmoeten elkaar eind januari tijdens Nederlands grootste beurs op het gebied van gevelproducten, -materialen en –systemen. “We zien steeds meer samenwerkingsverbanden in de markt ontstaan. Daarom laten we dit jaar de focus op individuele productoplossingen nog meer los, en bouwen de beurs op rond thematische content”, vertelt Yvette van Leeuwen, brandmanager bij organisator Jaarbeurs.

Drie theaters
Bij het vaststellen van het thema van dit jaar werkt de beursorganisatie samen met een adviesraad van exposanten, brancheverenigingen, architecten en bezoekers. ‘Modern Utopia’ is daarvan het resultaat. Van Leeuwen: “Die omschrijving vat de belangrijkste uitdagingen samen waar voorschrijvers en uitvoerders in de bouw nu voor staan: de bebouwde omgeving en de toekomst. Daarbij spelen enerzijds maatschappelijke ontwikkelingen zoals vergrijzing en meer eenpersoons huishoudens en rol, en anderzijds de industrialisering en digitalisering van onze sector.”

Die eeuwige zoektocht naar balans tussen verschillende ontwikkelingen is vertaald in een beursplattegrond in de vorm van een lemniscaat. Dit oneindigheidsteken is het hoofdgangpad. Verder zijn er drie theaters ingericht. De eerste is gevuld met interessante voorbeeldprojecten door exposanten in samenwerking met hun opdrachtgever. Daarnaast is er het innovatietheater, waar diverse vernieuwende producten en manieren van samenwerken zijn te zien.

Ambassadeurs
Het meest vernieuwend vormgegeven theater is naar mening van Van Leeuwen De Arena , het grote theater centraal op de beursvoer. Drie befaamde architectenbureaus, MVRDV, cepezed, en heren 5 architecten, hebben zich als ambassadeur aan de beurs verbonden, en zijn daarmee elk voor één beursdag curator van het hoofdpodium. “Wij geven daarmee de regie een beetje uit handen, maar het is heel gaaf om te zien welke accenten elk van de architectenbureaus legt.

Ze hebben zelf een dagprogramma samengesteld waar hun visie op Utopia in relatie tot de gebouwschil blijkt. Van vergezichten tot praktische oplossingen.” Deze ambassadeurs hebben ook langs het hoofdgangpad een aantal inspiratiepaviljoens ingericht, waarin belangrijke innovaties worden gepresenteerd. Zoals recycling van bouwafval, dry stacking, slanker glas met dezelfde prestatiewaarden, en elektrisch geblindeerd glas.

3 ambassadeurs

Toegang gratis
Daarmee is het programma nog lang niet compleet. BouwLab R&Do, het eerste Smart Industry Fieldlab voor de bouw dat eind 2019 in Haarlem werd opgericht, is eveneens aanwezig op GEVEL 2020. Deze innovatie- en experimenteerplek voor alle partijen in de bouw laat zien hoe het versnellen van innovaties op het gebied van technologie en duurzaamheid kan worden ondersteund. Daarnaast is er ook nu weer een hackathon.

Deze editie werken studenten, start-ups, architecten en leveranciers aan een opdracht van de gemeente Rotterdam, waarbij een deel van de bovengrondse metrolijn geheel moet wegvallen in de gebouwde omgeving. De inspanningen zijn live te volgen vanaf de beursvloer.

De toegang tot de beurs is gratis, en vooraf registreren is zeker nodig om in te schrijven voor de sessies in de theaters en de nieuwsbrief. Na registratie wordt een ticket verstuurd dat zowel op de smartphone als uitgeprint bij de toegang kan worden getoond.

Registreren kan via deze link

Overig evenementennieuws

 

Onze partners

  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
Sluit deze advertentie